آشنایی با استاندارد مدیریت نوآوری | ISO56001:2024
این استاندارد به عنوان سندی راهنما ساختاری نظامند ارائه می کند که به پیاده سازی و بهبود مستمر سیستم مدیریت نوآوری و ایجاد زبان و درکی مشترک از این سیستم می پردازد و همچنین تمامی عناصر و مولفه هایی (مانند: عناصر فضای داخلی و خارجی سازمان، جنبه های فرهنگی و مشارکتی، نقش مدیریت، گردش کار و رویه ها، اهداف و فرآیند نوآوری) که برای مدیریت و ارزیابی کارآمد این سیستم مورد نیاز است را ارائه می کند.
از ویژگی های اصلی این استاندارد این است که بر اساس استاندارد جامع سیستم های مدیریت تدوین شده است و می تواند به راختی با سایر استانداردهای سیستم مدیریتی مانند مدیریت کیفیت | ISO 9001، استاندارد مدیریت محیط | ISO 14001 یا مدیریت دارایی | ISO 55001 ادغام شود.
استاندارد جدید سیستم مدیریت نوآوری | ISO 56000 شامل اسناد راهنما برای استقرار سیستم مدیریت نوآوری است. این استاندارد توسط کمیته TC 279 تدوین و منتشر شده است.
این استاندارد برای چه شرکتها/سازمانهایی مناسب است؟
استاندارد ایزو ISO 56002 برای تمام سازمان های فارغ از مقیاس و نوع صنعت و برای انواع نوآوری (مانند: محصولات، خدمات، فرآیند، مدل ها و روش ها) و انواع رویکردهای به نوآوری (نوآوری داخلی و نوآوری باز و فعالیت های نوآوری با محوریت کاربر، بازار، فناوری و مبتنی بر طراحی) قابل پیاده سازی می باشد.
پیاده سازی این استاندارد برای شرکت ها یا سازمان هایی که فعالیت نوآوری دارند و نوآوری را به عنوان نیرو محرکه موفقیت و توسعه پایدار خود می شمارند و خواهان یک سیستم مدیریت نوآوری جامع و نظامند هستند کاربرد فراوانی دارد. از سوی دیگر شرکت ها یا سازمان هایی که درصدد ارزیابی و بهبود فعالیت های نوآوری، همکاری و مشارکت نوآوری هستند بسیار کاربردی و موثر می باشد. همچنین شرکت هایی که به دنبال جذب سرمایه گذار هستند می توانند با پیاده سازی این استاندارد و ارائه نتایج عملکرد پایدار سیستم مدیریت نوآوری، برای سرمایه گذاران اعتماد و اطمینان مناسبی ایجاد کنند.
محدوده کاربردپذیری این استاندارد، سیاست گذاران (شامل برنامه های حمایتی برای اقتصاد و جامعه)، مشاوران، مربیان و دانشگاهیان را نیز در بر می گیرد.
گروه خانواده استاندارد ISO56000 شامل موارد زیر است:
الف) کلیات سیستم مدیریت نوآوری – ISO 56002
ب) همکاری و مشارکت در نوآوری (داخل و خارج سازمان) – ISO 56003
پ) ابزارها و روش های ارزیابی سیستم مدیریت نوآوری – ISO 56004
ت) ابزارها و روش های مدیریت مالکیت معنوی / فکری – ISO 56005
ث) ابزارها و روش های مدیریت هوش استراتژیک – ISO 56006
ج) ابزارها و روش های مدیریت ایده – ISO 56007
چ) ابزارها و روش های سنجش عملیات و عملکرد نوآوری – ISO 56008
مزایای بالقوه پیادهسازی خانواده استاندارد ایزو ISO 56000 سیستم مدیریت نوآوری:
الف) افزایش توانایی برای مدیریت عدم قطعیت؛
ب) بهبود پایداری و انعطافپذیری؛
پ) افزایش سرعت رشد، درآمدها، سودآوری و رقابتپذیری؛
ت) کاهش هزینهها و ضایعات، و افزایش بهرهوری و کارایی منابع؛
ث) افزایش رضایتمندی کاربران، مشتریان، کارمندان و سایر ذینفعان؛
ج) تجدید پایدار سبد عرضه (شامل سهام، محصولات، خدمات، ایدهها و هر آنچه که سازمان عرضه میکند)؛
چ) استخدام و بهرهگیری از افراد فعال و توانمند در سازمان؛
ح) افزایش توانایی در جذب همکاران، شرکا و سرمایه؛
خ) افزایش اعتبار و ارزش سازمان؛
د) تسهیل انطباق با مقررات و الزامات مربوطه.