- صنعت و محصولات صنعتی:
به تولید کالاها و خدمات در یک اقتصاد، صنعت گفته می شود. صنعت شامل بنگاه های اقتصادی زیادی می باشد که وظیفه آنها برآورده کردن نیاز بازارهای مختلف است. صنعت را میتوان بر اساس نیاز و یا محصولات نیز دسته بندی و تعریف نمود. خرید محصولاتی که در صنایع به کار می روند و اصطلاحا محصول صنعتی نامیده می شوند، مراحل مختلفی را شامل می شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در ابتدای این مقاله نام برخی از محصولات صنعتی ذکر می شود:
- میلگردها
- ژنراتورها
- چرخ دنده ها
- پکینگ های صنعتی
- آچارها
- جرثقیل های صنعتی
- پیچ و مهره های صنعتی
- مته ها
- و….
- فرآیند خرید محصولات صنعتی:
فرآیند تصمیم گیری برای خرید محصولات صنعتی بستگی به موقعیت و نوع خرید دارد. تمامی مراحل خرید صنعتی در ادامه آورده شده است اما متناسب با موقعیت ممکن است برخی از مراحل حذف شوند. به عنوان مثال برای خریدهای تکراری مرحله “تحقیق در مورد کیفیت منابع بالقوه” حذف می شود.
مراحل هفتگانه ی خرید محصولات صنعتی شامل موارد زیر می باشد:
1.شناخت نیاز (مشکل):
نیازها و مشکلات از طریق فاکتورهای داخلی یا خارجی شناسایی می شوند. به عنوان مثال زمانیکه ظرفیت تولید پایین می باشد، کارخانه باید در رابطه با خرید تجهیزات و راه اندازی خط تولید جدید تصمیم گیری نماید. این تصمیم گیری ممکن است منجر به خرید شده و یا به دلیل هزینه فوق العاده سنگینی که در پیش دارد، نادیده گرفته شود. بسیاری از مشکلات بالقوه ممکن است داخلی تشخیص داده نشود و صرفا به علت روندهای بیرونی به وجود بیایند.
2. عیین مشخصات و مقدار اقلام مورد نیاز:
در این مرحله، مسئول خرید(تصمیم گیرنده) مشخصات محصول مورد نیاز، تعداد، نوع و… را مشخص می نماید. برای مثال مشخص می نماید چهار چرخ دنده با ویژگی های خاصی مورد نیاز است. در این مرحله، فروشنده میتواند با خصوصیات رفتاری و دانشی خود بر ویژگی های محصول موردنیاز خریدار تاثیر بگذارد که در این صورت در مراحل بعدی فرآیند خرید برای خود امتیازاتی کسب می نماید.
3.تحقیق در رابطه با کیفیت منابع بالقوه:
میزان تحقیق در فرآیند خرید صنعتی متفاوت می باشد. هرچه اقلام موردنیاز ارزانتر و کم اهمیت تر باشد و یا خریدار در رابطه با آن محصول اطلاعات بیشتری داشته باشد، تحقیقات کمتری صورت می گیرد. همچنین اگر خرید تکراری باشد ممکن است این مرحله به طور کامل از فرآیند حذف گردد.
4.دریافت پیشنهادات و تجزیه و تحلیل آنها:
اگر شرکت هایی وجود داشته باشند که به علت تجربیات فنی، شهرت و اعتبار خود، صلاحیت آنها برای عرضه محصولات صنعتی ثابت شده باشد، خریدار از شرکت ها می خواهند که پیشنهادات خود را ارائه داده و به تجزیه و تحلیل آنها می پردازد.
5.ارزیابی پیشنهادات و انتخاب عرضه کننده:
در این مرحله معیارهایی جهت انتخاب تامین کننده توسط افراد مختلف تعیین می شود و سپس به ارزیابی پیشنهادات ارائه شده توسط عرضه کننده ها می پردازند. باید اطمینان حاصل شود که اعضای گوناگون می توانند به هنگام قضاوت در مورد پیشنهادات، معیارهای مختلفی را به کار بگیرند(هرچند که این امر ممکن است مشکلاتی مثل انتخاب چند عرضه کننده را در پی داشته باشد).
6.انتخاب روند سفارش:
پس از گذراندن مراحل قبل، جزئیات مربوط به پرداخت و نحوه تحویل مطرح می شود. این مرحله معمولا توسط مسئول خرید انجام می شود. در تصمیم گیری هایی که نحوه تحویل فاکتور مهمی برای انتخاب عرضه کننده باشد، مرحله 4، 5 و 6 ادغام می گردد.
7.جمع آوری اطلاعات، مقایسه با استانداردها و ارزیابی قابلیت های کالای خریداری شده:
این مرحله ممکن است به صورت رسمی از طریق ارسال فرم های ارزیابی برای واحدهای مصرف کننده محصول جهت تکمیل ارسال شود و یا به صورت غیر رسمی از طریق مکالمات صورت گیرد.