مدل BSC مدلی است برای ارزیابی عملکرد در سازمان ها که منجر به بهبود عملکرد در حوزه های زیر میشود:
- عملکرد مالی (Financial Performance)
- رضایت مشتری (Customer Satisfaction)
- رشد و یادگیری (Learning and Growth)
- فرآیندهای داخلی (Internal Business Process)
مدل BSC که مخفف عبارت Balanced Scorecard به معنای کارت امتیازی متوازن میباشد، در دهه 1990 توسط کاپلان و نورتن (KAPLAN & NORTON) به منظور ارزیابی عملکرد معرفی شد. پیشتر از روشهای سنتی ارزیابی عملکرد که بر مبنای معیارهای مالی چون سود، نرخ بازده سرمایه و… بودند، استفاده میشد. که این مدل با نگاه سیستماتیک توجه ویژهای به مسائل کیفی از جمله معیارهایی چون رضایت مشتری دارد. همچنین در دنیای رقابتی امروز، مدیران نیاز دارند علاوه بر اطلاع از عملکرد مالی سازمان از سایر جنبه های عملکرد در سازمان نیز آگاهی یابند.
از جمله کاربردهای دیگر مدل کارت امتیازی متوازن کمک به عملیاتیتر شدن استراتژیهای سازمان میباشد. به نحوی که با ترجمه استراتژیها و چشماندازهای سازمان در قالب شاخصهایی در چهار منظر مالی، رضایت مشتری، رشد، یادگیری و فرآیندهای داخلی به اجرای موفقیت آمیز استراتژیهای سازمان کمک خواهد کرد.
-
مزایای مدل BSC چیست؟
- مدل کارت امتیازی متوازن با ارائه شاخصهای جامع در چهار بعد، میزان پیشرفت تحقق اهداف راهبردی و تمرکز بر اجرای آنها را کنترل میکند.
- مدل کارت امتیازی متوازن کمک شایانی در شناسایی و تفهیم راهبردهای سازمان خواهد داشت.
- مدل کارت امتیازی متوازن ابعاد اصلی سازمان را در چهارچوب روابط علی و معلولی شناسایی کرده و
به دنبال آن تصمیمات و اقدامات اجرایی به صورت یک شیوه ارتباطی کاملا مشهود و دوسویه برای انتقال راهبرد در سازمان ایجاد میشود. - با ارائه گزارشهای عملکرد در سازمان، کارت امتیازی تبدیل به مکانیزمی برای انتقال دانش، اصلاح و تعدیل راهبرد بر اساس واقعیت ها و بینشهای به وجود آمده در افراد می شود.
- با جمع آوری دادههای حاصل از نتایج پایشها از چهار منظر ذکر شده، تصمیمگیریهای بهتری انجام میشود.
- و غیره.
برای دریافت فایل BSC از لینک زیر اقدام کنید.