تعریف انبار چیست؟
در یک تعریف ساده و جامع می توان تعریف زیر را از انبار بیان نمود:
انبار محل نگهداری کالاهایی هست که قصد داریم در آینده از آن استفاده کنیم و علاوه بر چیدمان اصولی و منطقی کالاها و اقلام در آن و مدیریت بهینه تمامی فرآیندهای عملیاتی، لازم است تا از لحاظ فیزیکی و اطلاعاتی نیز به روز باشد.
انبار بعنوان محلی نگهداری کالاها و اقلام مورد نیاز یک سازمان، وظایف گوناگونی را بعهده دارد که بر مبنای آن فرآیندها و عملیاتهای مختلفی در انبار تعریف می گردد. این فرآیندها ارتباط مستقیمی با وسعت و مساحت انبار، حجم کالاهای قابل ذخیره سازی، تنوع اقلام، روش و شرایط نگهداری، میزان و نحوه ورود و خروج و بسیاری موضوعات دیگر دارد، ولی می توان گفت فارغ از ماهیت و ویژگیهای متفاوت انبار در سازمانها و صنایع گوناگون، هر انباری شامل یکسری فرآیندهای مشترک می باشد که باید مدنظر قرار گیرد.
فرآیندهای اصلی انبار
به طور کلی در هر انباری چهار فعالیت اصلی زیر بعنوان فرآیندهای عملیاتی قابل شناسایی است
1- دریافت
2- چیدمان کالا و اقلام
3- باربرداری یا برداشت کالا و اقلام
4- ارسال و بارگیری
چهار فرآیند فوق عملا تمامی عملیاتهایی که در یک انبار انجام می پذیرد را پوشش می دهد. البته یکسری فعالیتها و فرآیندهای فرعی نیز در هر انباری وجود دارد که می توان آنها را در زیر مجموعه چهار فرآیند اصلی فوق الذکر به نوعی گنجاند.
مدیریت انبار چیست؟
مدیریت انبار عملیاتی است که انبار شما را سازماندهی و کنترل میکند و اطمینان حاصل میکند که فرایند مدیریت موجودی انبار، نگهداری، چیدن محصولات و بستهبندی و حملونقل کالاها به بهترین شکل ممکن اجرا میشود.
سیستم مدیریت انبار
سیستم مدیریت انبار شامل نرم افزار و فرآیند هایی است که به سازمان ها امکان میدهد تا از زمان ورود کالا و یا موارد دیگر به انبار تا زمان انتقال کالا, انبار را کنترل کنند. سیستم مدیریت انبار برای کمک به کاربران در بهبود کارایی ردیابی موجودی و لوازم هنگام حرکت از طریق یک انبار یا مرکز توزیع, ساخته شده است. همچنین سیستم مدیریت انبار فرآیند های خاصی همچون دریافت, چیدن و کنار گذاشتن محصولات سریعتر و دقیق تر میکند.
هدف سیستم مدیریت انبار
هدف از طراحی سیستم مدیریت انبار کمک به اطمینان از انتقال کالا و مواد در انبار ها به کارآمد ترین و مقرون به صرفه ترین است. سیستم مدیریت انبار بسیاری از توابع را کنترل می کند که این حرکات را امکان پذیر می کند ، از جمله ردیابی موجودی ، برداشت ، دریافت و راه اندازی.
مزیت و ویژگی های سیستم مدیریت انبار
نرم افزار مدیریت انبار چه به عنوان یک سیستم مستقل یا به عنوان بخشی از محموعه برنامه ریزی سازمانی (ERP) یا مجموعه مدیریت زنجیزه تامین (SCM) به کمک تجارتتان خواهد آمد, مهمترین مزیت های یک سیستم مدیریت انبار شامل:
- کارآمد تر کردن وظایف ها
برخی از شرکت ها گزینه هایی برای کاهش خطاهای انسانی و سرعت بخشیدن به کار های انبار ارائه میدهند به عنوان مثال بارکد یا اسکن میتواند مرتب سازی, شمارش و چیدن را ایجاد کند.
- جلوگیری از هدر رفتن هزینه های اضافی
با استفاده از ابزار های گزارشگیری مانند پیش بینی تقاضا و موجودی های تحت مدیریت فروشنده اطمینان حاصل کرد که هیچ محصولی هدر نمیرود.
- خدمات بهتر به مشتریان
احتمالا یکی از بزرگترین مزیت هایی که انبار ها باید داشته باشند, رابطه بین تامین کنندگان و خریداران است. نرم افزار مدیریت انبار میتواند زمان چیدن, بسته بندی و حمل و نقل را کاهش بدهد.این باعث میشود تا مشتریان زودتر خریدهای خود را انجام دهند و به طور کلی از روند کار راضی باشند.