تعریف کپسول آتش نشانی:
کپسول آتش نشانی مخزنیست استوانه ای شکل که با مواد مخصوصی تحت فشار پرشده و در هنگام آتش سوزی به ما کمک می کند تا آتش را مهار و از گسترش آن جلوگیری نماییم. با توجه به اینکه انواع آتش با هم متفاوت است؛ نحوه مواجهه با آن نیز متفاوت و وابسته به ماهیت آتش میباشد. به همین جهت در طول زمان کپسول های آتش نشانی مختلفی به وجود آمده است که هر کدام از آنها برای حریقهای متفاوت مناسب و قابل استفاده است، در ادامه انواع کپسولهای آتش نشانی با توجه به ماهیت حریق به وجود آمده را مورد بررسی قرار میدهیم.
کپسول آتش نشانی CO2:
کاربرد کپسول CO2 بیشتر در اماکن سربسته و برای حریقهای الکتریکی و تجهیزات الکترونیکی استفاده میشود، زیرا هادی الکتریسیته نیست و تأثیری بر روی اینگونه وسایل باقی نمی گذارد. توصیه میشود که از به کار بردن این نوع کپسول ها در فضای باز خودداری نمایید. زیرا باعث پراکندگی گاز و کاهش اثربخشی آن می شود. با توجه به اینکه قدرت پرتاب آن بین 2تا 4 متر می باشد ، می بایست تا حد امکان به آتش نزدیک شد. حداقل زمان تخلیه این خاموش کننده ها حدود 16 ثانیه است و در صورتی که کمتر از 10 درصد از این کپسول ها استفاده شده باشد می توان مجدداً از آن استفاده نمود.
کپسول آتش نشانی آبی (آب و گاز):
این نوع خاموش کننده غیرقابل کنترل است یعنی در صورت خارج شدن گاز از کارتریج امکان استفاده مجدد از آن وجود ندارد. حد اقل مدت زمان تخلیه آن حدود 60 ثانیه است. از این نوع کپسول برای اطفاء حریق لوازم چوبی، کارتن، مبلمان، فرش و … استفاده میشود.
کپسول آتش نشانی فوم:
کپسول فوم با نواری خردلی به دور آن برای اطفاء حریق مایعات استفاده میشود. فوم مانند آب بر روی برخی کالاها مانند تجهیزات برقی و یا کاغذی اثر نامطلوب داشته و نباید از آن استفاده نمود. کاربرد این نوع کپسول نسبت به سایر خاموش کنندهها کمتر بوده اما بهترین خاموش کننده جهت اطفاء مایعات قابل اشتعال میباشد. فوم به سرعت سطح مایع را پوشانده و با جلوگیری کردن از رسیدن اکسیژن مانع گسترش آن می شود.
کپسول آتش نشانی پودری (پودر و گاز ):
از این نوع کپسول برای اطفاء هر نوع حریقی استفاده میشود. اما مؤثرترین کاربرد آن برای خاموش کردن حریق مایعات و فلزات است این نوع کپسول مناسب برای حریق های با وسعت زیاد، مایعات اشتعال زا، منشأ الکتریکی و گازهای اشتعال زا میباشد.
کپسول آتش نشانی بیوورسال:
کپسول های بیوورسال دارای ویژگیهایی همچون: دوستدار محیط زیست، عدم بازگشت شعله، عدم خورندگی، توانایی بسیار بالا در خاموش کردن آتشهای پرحجم، غیر فعال کننده هر 4 عامل اصلی انتشار حریق (اکسیژن-حرارت-سوخت-زنجیره آتش) بوده و مناسب برای اطفاء حریق های جامدات و مایعات قابل اشتعال نظیر کاغذ، پارچه، پلاستیک، چوب، روغن ها، گازوئیل و تینر می باشد.