بند ۴ استاندارد ۹۰۰۱ به گونهای اولین بند از الزامات اجرایی استاندارد ۹۰۰۱ است. که شامل ۴ زیر بند:
درک سازمان و موقعیت آن
بررسی موقعیت داخلی و خارجی سازمان در راستای تحقق اهداف سیستم مدیریت کیفیت و در راستای تعیین استراتژی های دستیابی به اهداف انجام میشود.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص انواع استراتژی به این لینک مراجعه نمایید.
درک نیازها و انتظارات ذینفعان
طبق تعریف استاندارد، ذینفع به فرد، گروه یا سازمانی اطلاق میشود که بر تصمیم یا اقدام سازمان تاثیرگذار باشد، تاثیر بپذیرد و یا استباطی از تاثیرپذیری خود داشته باشد.
برای مثال:
کارکنان، مشتریان، سهامداران، تامین کنندگان، پیمانکاران، مرکز بهداشت، سازمان محیط زیست، اداره برق، همسایگان، سازمان بورس، اداره استاندارد و …
که در این مرحله میبایست نیازها و انتظارات ایشان از سازمان نیز مشخص شود.
تعیین دامنه کاربرد سیستم مدیریت کیفیت
طبق این زیر بند سازمان میبایست مشخص نماید که این سیستم در چه حدود سازمانی (جغرافیای محل، موارد تولیدی، و …) پیاده سازی میشود.
دامنه کاربرد سیستم مدیریت کیفیت سازمان باید در دسترس بوده و به عنوان مستندات نگهداری شود. دامنه کاربرد باید انواع محصولات و خدمات تحت پوشش را بیان نموده و توجیهی برای هر الزام این استاندارد را که سازمان تشخیص می دهد در دامنه کاربرد سیستم مدیریت کیفیت آن قابل کاربرد نیست، ارائه دهد.
سیستم مدیریت کیفیت و فرایندهای آن
نقشه فرآیندهای سازمانی و توالی و تعامل هریک از آنها در شناسنامه های فرایندی مربوط به هر فرآیند مشخص و تعیین میشود. همچنین برای هر فرآیند به منظور اطمینان از اثربخشی و کنترل فرایندها شاخص/شاخصهایی تعریف میشود.
برای مثال:
اثربخشی دوره های آموزشی، میزان رضایت مشتریان، درصد تحقق بودجه فروش، درصد اقدامات کنترلی اثربخش در رسیدگی به ریسک ها، درصد اقدامات اصلاحی اثربخش، درصد اجرای مصوبات جلسه بازنگری مدیریت و …
بند ۴ استاندارد ۹۰۰۱ به صورت خلاصه و با تاکید بر مسائل کلیدی مطرح شد. برای بررسی ادامه الزامات استاندارد همراه ما باشید.