امروز 18 آبان 1403 ساعت 08:56

تعداد بازدیدکنندگان 190168 نفر

Search
Close this search box.

اصول ایمنی در کارگاه ساخت

در محیط کارگاهی باید تمام اصول ایمنی برای جلوگیری از به خطر افتادن جان کارگران و آسیب رسیدن به دستگاه های موجود در کارگاه رعایت شود. موارد ایمنی در کارگاه به دو دسته تقسیم می‌شود:
نکات ایمنی در کارگاه:

در کارگاهها حتما دستگاه های وجود دارد که ممکن است در اثر حرارت دچار آتش سوزی شوند به همین دلیل داشتن تمامی تجهیزات لازم آتش نشانی اعم از دستگاه های اعلام و اطفا حریق، کپسول های آتش نشانی و … در کارگاه نصب شود. در ضمن باید تجهیزات به درستی در محل خود نصب شود تا در صورت زلزله دستگاه ها دچار آسیب دیدگی نشود.


نکات ایمنی کارگران:

بعد از رعایت اصول امنیتی در کارگاه نوبت به حفظ ایمنی کارگران و کارمندان موجود در کارگاه می‌رسد. کارگران باید برای کار با دستگاه ها آموزش کافی دیده باشند و تمام تجهیزات ایمنی پوشیدنی اعم از ماسک، کلاه ایمنی، دستکش، لباس و کفش ایمنی را که نیاز است پوشیده و به درستی استفاده نمایند. نکات ایمنی در کارگاهها باید رعایت شود و هر فرد خود را ملزم بداند که با رعایت آنها سلامتی خود و امنیت کارگاهها را حفظ نماید.

 

اصول ایمنی و بهداشت کار:

رعایت بهداشت در محیط کارگاهها امکان بروز خطرات را کاهش می‌دهد. محیط کارگاه همیشه باید نظافت شود. نظافت محیط کارگاهها باید به کمک کارگران و یک یا چند نفر مسئول نظافت انجام گیرد.
منظور از نکات ایمنی و بهداشت در کارگاه فقط تمیز کردن زباله های ریخته شده نیست منظور روغن هایی است که از دستگاه آلات روی زمین ریخته می شود که ممکن است کارگران در اثر این روغن ها لیز بخورند و سلامتشان به خطر بیافتد است.
منظور مرتب کردن تجهیزاتی مانند قوطی ها، جعبه ها، ابزارآلات کوچک و قرار دادن آنها در مکان مناسب است. این کار نه تنها باعث بالا رفتن راندمان کاری می‌شود بلکه باعث می‌شود نکات ایمنی در کارگاه نیز بهتر رعایت شود.
تأکید بر این نکته که همه‌ی افراد حاضر در کارگاهها باید به اصول ایمنی در کارگاه مسلط بوده و آن‌ها را رعایت کنند به این سبب است که گاهی افراد خودشان همه‌ی موارد مهم را دانسته و آن‌ها را رعایت می‌کنند، اما این دیگران هستند که با بی توجهی جان و مال خود و همکارانشان را به خطر می‌اندازند.
بنابراین چه کارگر باشید چه کارفرما باید اصول ایمنی و قوانین ایمنی کار را بدانید و رعایت کنید.

 

قوانین ایمنی کار

قوانین ایمنی کار مجموعه‌ای از مقررات ایمنی کارگاه و ضوابطی هستند که برای پیشگیری از حوادث و آسیب‌های شغلی تدوین شده‌اند. این قوانین در ایران بر اساس قانون کار و آیین‌نامه‌های مصوب شورای عالی حفاظت فنی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین شده‌اند.

قانون کار در ماده ۵۸ خود، صیانت از نیروی انسانی و منابع مادی کشور را از طریق رعایت دستورالعمل‌هایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین می‌شود، الزامی کرده است.

شورای عالی حفاظت فنی به موجب ماده ۸۶ قانون کار، مسئول تهیه موازین و آیین‌نامه‌های حفاظت فنی است. این شورا تاکنون بیش از ۱۰۰ آیین‌نامه مقررات ایمنی کارگاه (ایمنی کار) را تدوین کرده است که در زمینه‌های مختلف از جمله ایمنی ماشین‌آلات، ایمنی برق، ایمنی ساختمان، ایمنی حمل و نقل و ایمنی مواد شیمیایی کاربرد دارند.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز بر اساس ماده ۹۶ قانون کار، مسئول برنامه‌ریزی، کنترل، ارزشیابی و بازرسی در زمینه بهداشت کار و درمان کارگری است. این وزارتخانه نیز تاکنون بیش از ۵۰ آیین‌نامه ایمنی کار و ایمنی کارگاه را تدوین کرده است که در زمینه‌های مختلف از جمله بهداشت محیط کار، بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و بهداشت روان کاربرد دارند.

  • رعایت اصول ایمنی کارگاه در طراحی و ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات
  • تجهیز کارگاه‌ها به وسایل و تجهیزات ایمنی مناسب
  • آموزش کارگران و کارکنان در زمینه ایمنی کار
  • برگزاری دوره‌های بازآموزی ایمنی برای کارگران و کارکنان
  • نظارت بر اجرای قوانین ایمنی کار توسط کارفرمایان

در کارگاه چه نکاتی را باید رعایت کرد ؟ 

کارگاههای صنعتی از دستگاه های بسیار پیچیده و پر سر و صدا مملو است. همین دلیلی است که رعایت نکات ایمنی در کارگاه صنعتی حساسیت بیشتری داشته باشد. موارد ایمنی عمومی در کارگاه صنعتی ریزتر و دقیق تر است. در این کارگاه باید موارد را با دقت بیشتر رعایت نمود از مهم ترین این موارد می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • کارگران و مهندسین ملزم هستند تمام لوازم و تجهیزات ایمنی شخصی را به درستی استفاده کنند.
  • استفاده از رنگ ها برای مشخص نمودن محل ها و ابزارآلات خطرناک و آموزش آنها به کارگران و مهندسین تازه وارد.
  • منظم نمودن تجهیزات کار و در دسترس قرار دادن تجهیزات پر مصرف.
  • تمام دستگاه های برقی باید مسئول داشته باشد و در زمان کار باید تمام نکات ایمنی در رابطه با این دستگاه ها رعایت شود.
  • ابزارآلات دستی نیز خطرات زیادی به همراه دارند. کارگری که مسئول کار با ابزار دستی است باید از تجهیزات ایمنی شخصی مانند ماسک، دستکش، عینک ایمنی و … استفاده نماید.
  • محیط کارگاه باید دارای تجهیزات اعلام و اطفا حریق، کپسول های آتش نشانی، جعبه آتش نشانی، جعبه کمک های اولیه و … باشد.

 

فایل آموزشی در این راستا توسط گروه مشاوران شرکت OSP جهت بهره برداری افراد مشتاق و جویای علم تهیه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه

از آخرین مطالب علمی در حوزه مدیریت با خبر شوید!